ZigaForm version 5.5.1

Ha a 2020-as nyaralásodon (vagy teleléseden) gondolkodsz, fontos, hogy a költségtervezés is kiemelt szerepet kapjon. Egy utazás alatt könnyedén elszaladhat a gondtalan nyaralóval a ló: itt egy kiadós vacsora, ott egy elmaradhatatlan szuvenír, és máris jóval vékonyabb pénztárcával térhetsz haza, mint ahogyan azt előzetesen elképzelted. Előzd meg a túlköltekezést My Paradise Planner tippjeivel!

1. Kezdd a költségtervezést az alapoknál

Kezdd el sorra venni a fixen felmerülő költségeidet: biztosan számolnod kell a közlekedés, azaz az oda- és visszaút összegével. Amennyiben repülővel utaznál, nagyon fontos, hogy ne ragaszkodj görcsösen se egy dátumhoz, se egy úti célhoz. Nézz ki inkább több lehetőséget, ahová szívesen utaznál és tájékozódj az aktuális ajánlatokról. Repülőjáratoknál nem szabad elfelejtened, hogy akár 1-2 nap eltérés is jelentős árkülönbséget jelenthet: figyeld a légitársaságok oldalait és csapj le a legjobb ajánlatra!

Paradise Planner blog költségtervezés

Hazai kirándulások (vagy nem túl távoli desztinációk) esetében mérlegelned kell a tömegközlekedés és a saját autó közötti választást: természetes, hogy sokkal kényelmesebb és általában gyorsabb saját autóval útnak indulni, de ha csak egy vagy két fő utazik egy ötszemélyes autóban, jelentősen megnőhet az egy főre jutó üzemanyag-költség. A tömegközlekedés nem garantálja a saját, személyes, kényelmes teredet, de lehetséges, hogy hosszabb távokon olcsóbban kijössz vele.

2. Figyelj a költőpénzre

Költségtervezés idején belföldi úti célnál valamivel egyszerűbb helyzetben vagy; külföldi desztináció esetében viszont sosem szabad megfeledkezned a pénzváltásról. Abszolút igaz, hogy általában külföldön is tudsz már bankkártyával fizetni, de sajnos nem tudod előre megmondani, hogy melyik vendéglátóegységben, üzletben fogadják majd el a kártyádat. Megnyugtató érzéssel fog eltölteni és elkerülheted a kellemetlenégeket, ha a váratlan helyzetekre is felkészülsz némi készpénzzel.

Paradise Planner költségtervezés

Na, de mennyi legyen az annyi? Egy akkora összeg, ami garantáltan fedezi az ellátásod a nyaralás időtartamára. Vannak olyan költségek, amelyek teljes egészében utánajárhatóak és így előre tervezhetőek: pontosan tudod, mennyit kell magaddal vinned a szállásra (ha nem fizetted ki az egészet előre), ismered a biztosításod összegét és a betervezett programok belépődíjait is. Ne vigyél magaddal jelentősen több pénzt, mint amire szükséged van: minél több pénz van nálad, annál többet tudsz elkölteni, és ne kerüljön rá sor, de annál többnek tud lába kelni.

3. Így fogd vissza a pénzszórást

Ha nincs szükséged luxus szolgáltatásokra és 0-24-ben hívható szobaszervizre, érdemes fontolóra venned az Airbnb szállásokat a hotelek helyett. Nem csupán a pénztárcád marad vastagabb, de sok esetben egy igazán autentikus és egyedi apartmant kapsz, ami teljesen a tiéd. A szállásadók vendégszeretőek és szívesen eligazítanak téged a helyi látnivalók között.

A költségtervezés során nézd meg, milyen programokat tudsz beiktatni ingyen. Ha diák vagy, azért szerencsés a helyzeted, mert nagyon sok múzeumot, galériát és a kiállítótermet jelentős kedvezménnyel vagy ingyen látogathatsz. Keresd az olyan látnivalókat, amik egyáltalán nem kerülnek pénzbe: egyetlen kert, park vagy nemzeti park sem szedett még senkitől belépőjegyet. ?

My Paradise Planner költségtervezés

Gondolkozz előre! Ha tudod, hogy utazás alatt milyen programot szervezel vagy milyen éttermet látogatsz meg, foglald le előre! Két legyet üthetsz egy csapásra: bebiztosítod a helyed, az asztalod, és az elővétel által sok esetben kedvezményben is részesülsz.

Vigyázz a szuvenírekkel! Senkit sem hibáztatunk azért, ha ajándék formájában szeretne hazavinni egy kis szeletet a nyaralás alatt átélt élményekből. Nem árt azonban óvatosnak lenni: egy turistaparadicsom kellős közepén, a látványosságok közelében ugyanazt a szuvenírt nagyságrendekkel drágábban árulják, mint néhány utcával távolabb. Légy körültekintő, mielőtt bármit is megveszel!

Ha szeretnéd a költségeidet egyben látni, és a jól bevált módon papírra vetni, válaszd My Paradise Planner útinaplónkat! Egy olyan útitársat üdvözölhetsz majd benne, aki amellett, hogy összegyűjti neked az utazással kapcsolatos legfontosabb információkat, a költségtervezésben is segítségedre lehet.

My Paradise Planner útinapló